Leul s-a apreciat. Cursul BNR a atins cel mai redus nivel din ultimele șase luni

Leul s-a apreciat. Cursul BNR a atins cel mai redus nivel din ultimele șase luni
Publicat: 02/05/2014, 13:25

Rata de schimb leu/euro afișată vineri este cu 1,63 bani (0,37%) mai mică decât nivelul de miercuri, de 4,4503 lei/euro. Un curs sub cel de vineri a fost publicat de BNR pe 7 noiembrie, când euro a fost cotat la 4,4331 lei.

Cursul de referință leu/dolar a scăzut, vineri, cu 2,03 bani (0,63%), de la 3,2194 unități la 3,1991 unități. O paritate mai redusă decât cea de vineri a fost atinsă cel mai recent în 14 noiembrie 2011, dată când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.
Leul s-a întărit, vineri, și față de francul elvețian, rata de schimb coborând cu 1,12 bani (0,31%), de la 3,6488 lei/franc la 3,6376 lei/franc. O cotație mai mică decât cea de vineri a fost înregistrată în 8 ianuarie 2014.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În prima parte a ședinței de marți cotațiile au scăzut până la 4,4370 lei/euro, pentru prima dată în ultimele cinci luni, însă apoi cursul s-a întors ușor peste 4,45 lei/euro. Fluctuațiile au venit pe cel mai ridicat rulaj din ultimele două luni, potrivit dealerilor, care au afirmat atunci că volumul de tranzacționare în creștere ar putea să fi fost determinat de vânzări de valută și constituirea de depozite în lei sau de unele companii care au vândut euro și au cumpărat lei.

Rata de schimb a fluctuat ușor miercuri în jurul nivelului de 4,45 lei/euro, iar în prima oră a sesiunii de vineri, paritatea a coborât din nou sub 4,44 lei/euro, cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a zilei fiind de 4,4310 lei/euro.
„Leul a continuat să se întărească, avansând miercuri cu circa 0,5% până la maximele lunii noiembrie, dincolo de 4,43/euro, și a rămas în preajma acestor niveluri, într-o ședință cu lichiditate foarte scăzută ieri, când piața locala a fost închisă. Dacă recenta întărire a leului s-a petrecut pe fondul unor evoluții mixte în regiune, de această dată a avut loc odată cu scăderea randamentelor pentru titlurile de stat lei, sugerând un interes în creștere din partea nerezidenților pentru instrumentele datoriei publice în lei. Continuăm, totuși, să credem că leul nu se va îndepărta semnificativ de nivelul de 4,45/euro în perioada următoare, întrucât BNR ar putea prefera un tipar al leului similar cu cel din trimestrul al patrulea al 2013, așa cum a sugerat în trecut”, au afirmat analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri.

La deschiderea ședinței de vineri, euro a fost tranzacționat la 4,44 lei, cu 0,65 – 0,9 bani (0,15% – 0,2%) sub cotațiile de la închiderea ședinței de miercuri, de 4,4465 – 4,4490 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut sub 4,44 lei/euro, în cadrul unor tranzacții cu volume foarte reduse, potrivit dealerilor.
La ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4340 – 4,4355 lei, cu 1,25 – 1,35 bani (0,28% – 0,3%) sub închiderea de miercuri.

În același timp, zlotul și forintul erau în stagnare în raport cu euro.
Ratele medii ale dobânzilor afișate vineri dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă ușor, de la 3,38% – 3,88% pe an la 2,78% – 3,28% pe an.
Astfel, dobânzile au coborât sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, însă sunt, încă, mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut de la 3,36% – 3,86% pe an la 2,87% – 3,37% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a crescut de la 3,14% pe an la 3,15% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o reparaţie de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
E INTERZIS prin lege în România! Românii trebuie să-şi facă AUTORIZAŢIE
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×